Procedura de accesare a suportului financiar nerambursabil, presupune un set de activități ce au drept scop identificarea, selectarea, evaluarea și aprobarea proiectelor investiționale care corespund obiectivelor Programului și criteriilor de eligibilitate prevăzute de acesta.

Măsura 1: Suport financiar nerambursabil pentru antreprenoarele debutante

Valoarea maximă a finanțării nerambursabile oferită prin intermediul acestei etape va constitui 200.000,00 MDL, Contribuția beneficiarei va varia în dependența de criteriu de prioritate, astfel:

  • pentru antreprenoare debutante aceasta va constitui minim 20% din suma proiectului investițional;

  • în cazul întreprinderilor ce dezvoltă afaceri în domeniile prioritare contribuția întreprinderii-beneficiare acesta va constitui minim 15% din suma cheltuielilor eligibile a proiectului investițional;

  • pentru beneficiarele, care fac parte din categoria persoanelor cu dizabilități, contribuția proprie va constitui minim 5% din suma proiectului investițional;

Adițional, antreprenoarele pot solicita suportul financiar nerambursabil din „pachetul e-comerț” în valoare de maxim 30.000 MDL pentru investiții aferente comerțului electronic. Accesarea „pachetului e-comerț” nu solicită cofinanțarea beneficiarei și nu reprezintă condiție obligatorie pentru la accesarea suportului financiar al măsurii 1.

Pentru participare la măsura 1- Suport financiar nerambursabil pentru antreprenoarele debutante, solicitanta trebuie să întrunească următoarele criterii de eligibilitate:

  1. Femei, care în termen de 30 zile calendaristice din data aprobării proiectului investițional vor înregistra o întreprindere;

  2. Antreprenoarele-debutante conform definiției prezentului Program;

  3. să dețină cunoștințe în domeniul antreprenorial confirmate prin experiența antreprenorială a solicitantei sau certificate de absolvire a cursurilor de instruire relevante;

  4. să dețină întreprindere definită conform art. 4 din Legea nr. 179/2016 cu privire la întreprinderile mici și mijlocii, care nu a înregistrat activitate economică pe o perioadă mai mare de 24 de luni sau să fie persoană fizică care intenționează să constituie o întreprindere în termen de o lună de la data aprobării proiectului investițional;

Formular de participare măsura 1:

Document Informativ 1

Document Informativ 2

Lista actelor necesare

Măsura 2: Suport financiar nerambursabil pentru companiile în dezvoltare

Valoarea maximă a finanțării nerambursabile în cadrul acestei etape nu va depăși 600.000 MDL. Contribuția întreprinderii-beneficiare va varia în dependență de criteriul de prioritate, astfel:

  • în cazul companiilor în dezvoltare, acesta va constitui minim 30% din suma proiectului investițional;

  • în cazul întreprinderilor ce dezvoltă afaceri în domeniile prioritate, contribuția întreprinderii-beneficiare va constitui minim 25% din suma cheltuielilor eligibile a proiectului investițional.

Adițional, întreprinderile pot solicita suportul financiar nerambursabil din „pachetul e-comerț” în valoare de maxim 50.000 MDL pentru investiții aferente comerțului electronic. Accesarea “„pachetului e-comerț” nu solicită cofinanțarea beneficiarei și nu este obligatorie pentru la accesarea suportului financiar al măsurii 2.

Eligibile de a participa la măsura 2 a programului sânt întreprinderile care, la momentul depunerii dosarului pentru solicitarea suportului financiar nerambursabil, activează de mai mult de 24 luni din data înregistrării întreprinderii și care înregistrează profitul net din activitatea economică financiară și nu se află în situația de incapacitate de plată, reflectată în situațiile financiare prezentate Biroului Național de Statistică /darea de seamă fiscală unificată prezentată la Serviciul Fiscal de Stat, pentru ultimii doi ani de activitate.

Informații suplimentare:

Tel: 022 225 799

E-mail: psaf@oda.md

Formular de participare măsura 2 (document informativ)

Lista actelor necesare

Aplicarea la Program se realizează prin depunerea online a Formularului de aplicare la Măsura 1/Măsura 2, conform modelului stabilit de către I.P. ODA semnat cu semnătură electronică calificată de către solicitant, precum și a setului de acte corespunzător..

Depunerea Formularului de aplicare este confirmată prin generarea automată a mesajului de înregistrare la Program. Mesajul de înregistrare va fi expediat la adresa de e-mail a solicitantului.

Solicitantul este informat prin e-mail privind înregistrarea dosarului complet.

Antreprenoarele debutante care solicită formare profesională sub formă de certificat de formare în domeniul antreprenoriatului, obținut în cadrul programelor de start-up implementate de către I.P. ODA pot accesa aici