Administratorii a opt companii din Republica Moldova au semnat contracte de finanțare cu Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA), pentru a beneficia de granturi acordate de Guvernul Republicii Moldova și cofinanțate de Uniunea Europeană în cadrul Programului de ecologizare a întreprinderilor mici și mijlocii. Câștigătorii programului implementat de ODA vor primi finanțare nerambursabilă în valoare totală de 2,6 milioane de lei și vor investi în economia țării aproximativ 5 milioane lei.

Antreprenorii au accesat suport financiar nerambursabil de până la 500 000 de lei pentru a investi în măsuri de protecție a mediului în cadrul afacerilor lor. Măsurile includ prevenirea și reducerea poluării apei prin instalarea stațiilor de epurare a apei, precum și a utilajelor moderne care vor reduce consumul resurselor naturale în cadrul companiei.

În deschiderea evenimentului, Directorul interimar ODA, Gheorghe Iudin, a evidențiat cele mai recente inițiative guvernamentale destinate susținerii accesului la finanțare pentru afaceri. De asemenea, directorul a subliniat importanța susținerii mediului de afaceri în tranziția de la un model economic orientat pe consum la unul ecologic, promovând inițiative de economie verde în diferite sectoare ale economiei naționale.

Este îmbucurător să observăm un interes tot mai sporit din partea antreprenorilor în adoptarea practicilor ecologice. Acestea cu siguranță vor ajuta la minimizarea riscurilor asociate cu impactul negativ asupra mediului. De asemenea, prin investiții în ecologie vom contribui la protejarea și conservarea resurselor naturale, asigurând viabilitatea mediului pentru generațiile viitoare”, a menționat Gheorghe Iudin.

În același timp, managerii companiilor au fost informați cu privire la detaliile contractuale și la modul de interacțiune între ODA și beneficiari pentru a asigura o relație eficientă și productivă în implementarea proiectelor.

Printre câștigătorii de granturi este și Jembei Gheorghe, administratorul companiei „Agro-Meridian" și deținătorul unei pensiuni agroturistice. Omul de afaceri a accesat prin intermediul programului aproape 500 000 lei, pentru achiziționarea unei stații de epurare a apei. În descrierea proiectului investițional, antreprenorul a menționat că suportul financiar va contribui la dezvoltarea pensiunii și va asigura creșterea companiei într-un mod sustenabil.

Scopul nostru este să revoluționăm abordarea în afacerile moderne, integrând principiile economiei verzi în domeniul agriculturii și agroturismului. Prin acest proiect, ne propunem să dezvoltăm un complex turistic care să îmbine tradiția rurală cu facilități moderne și inovații în ospitalitate", a declarat antreprenorul.

Subliniem că, până în prezent, Guvernul Republicii Moldova și Uniunea Europeană a oferit prin intermediul Programului de Ecologizare a IMM-urilor spijin  financiar nerambursabil în valoare totală de aproximativ 10 milioane de lei pentru implementarea acțiunilor destinate prevenirii poluării și gestionării resurselor de apă în diverse întreprinderi.