Comunicate de presă
Ziua a doua a Antreprenor Expo 2024: Oportunități de finanțare și parteneriate strategice pentru antreprenori
Chișinău, 11octombrie 2024 — A doua zi a evenimentului Antreprenor Expo 2024 a fost punctată de trei sesiuni cheie pentru antreprenori, reunind lideri din consultanță și finanțe, alături de reprezentanți guvernamentali, ai sectorului bancar și parteneri de dezvoltare. Sesiunile au fost dedicate promovării colaborării intersectoriale și accesului la resurse esențiale pentru creșterea și dezvoltarea afacerilor.
Sesiunea axată pe accesul la finanțare, organizată de Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării împreună cu Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului, a oferit antreprenorilor soluții tangibile pentru a-și extinde afacerile.
Participanții au avut ocazia să afle detalii despre Programul guvernamental 373, dar și despre noile produse de finanțare oferite prin Fondul pentru Antreprenoriat și Creștere Economică (FACEM). Prezentările susținute de experți din cadrul Băncii Poloneze de Dezvoltare (BGK), Banca Germană de Dezvoltare (KfW), ODA, și ale celor din sectorul bancar, au subliniat importanța investițiilor și a sprijinului acordat întreprinderilor locale.
Petru Rotaru, viceguvernator al Băncii Naționale a Moldovei, a subliniat rolul sistemului bancar în sprijinirea IMM-urilor: „Banca Națională a Moldovei își reafirmă angajamentul de a asigura un mediu financiar stabil și predictibil. IMM-urile reprezintă coloana vertebrală a economiei naționale, iar noi suntem dedicați să creăm cadrul necesar pentru accesul facil la finanțare.”
Jacek Kasprzyk, însărcinat de afaceri al Ambasadei Poloniei în Republica Moldova, a evidențiat colaborarea moldo-poloneză în sprijinul antreprenorilor locali: „Polonia rămâne un partener de încredere al Republicii Moldova, iar prin inițiative comune, cum este programul FACEM Investiții BGK, ne dorim să contribuim la creșterea economică și la dezvoltarea sectorului antreprenorial moldovenesc.”
Sergiu Guțu, șeful Oficiului KfW Chișinău, a subliniat, în cadrul unui panel dedicat, despre suportul oferit de Guvernul Germaniei pentru dezvoltarea economică durabilă a sectorulului antreprenorial din Republica Moldova:
„Prin Proiectul Facilitatea de Dezvoltare a IMM-urilor din Moldova, în valoare de 10,7 Mil. Euro, asistență nerambursabilă din partea Ministerului Federal German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare, implementat prin intermediul Băncii Germane KfW în parteneriat cu ODA, IMM-urile vor putea beneficia de finanțare pentru investiții durabile care sprijină creșterea economică și crează noi locuri de muncă, aici acasă.”
În încheiere, Vadim Codreanu, Directorul Organizației pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului, a evidențiat angajamentele ambițioase asumate de ODA pentru sprijinirea antreprenorilor:
„ODA și-a asumat angajamente ambițioase pentru a sprijini antreprenorii și pentru a construi o Moldovă prosperă. Astăzi, o dată cu lansarea programului FACEM Investiții BGK și pregătirea produsului FACEM Investiții KfW, construim o nouă fundație solidă în acest efort.”
Un moment de interes a fost sesiunea dedicată Fondului de Garantare a Creditelor (FGC), în cadrul căruia, experți din România, Germania și Republica Moldova au discutat despre partajarea riscurilor de credit și au prezentat soluții inovatoare pentru IMM-uri, menite să faciliteze accesul acestora la finanțare prin garantarea creditelor.
De asemenea, întâlnirile de afaceri (Speed Business Meetings), organizate de Asociația Consultanților din Moldova, au oferit antreprenorilor și consultanților ocazia de a stabili parteneriate strategice, facilitând schimbul de idei și resurse esențiale pentru creșterea afacerilor. Discuțiile dinamice au evidențiat nevoile specifice ale mediului de afaceri și soluțiile disponibile prin consultanță specializată.
Totodată, Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală a organizat în cadrul o sesiune dedicată aspectelor concurențiale și promovării produselor pe piața european, oferind antreprenorilor o perspectivă clară asupra provocărilor și oportunităților din domeniul protecției proprietății intelectuale și promovării produselor moldovenești pe piețele externe.
Menționăm că ,,Antreprenor Expo”, ajuns la cea de-a treia ediție, se desfășoară, în acest an, într-un nou format, oferind o platformă complexă dedicată antreprenorilor din diverse sectoare.
Pe parcursul a patru zile, peste 120 de antreprenori își prezintă produsele și serviciile, în timp ce alți participanți au ocazia de a lua parte la sesiuni de informare, paneluri de discuții, workshopuri interactive și întâlniri B2B.
Acest eveniment are loc cu suportul proiectului „Întreprinderi și Comune Puternice pentru Moldova”, finanțat de Ministerul German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ) și Guvernul Elveției, implementat de GIZ Moldova. De asemenea, evenimentul este susținut financiar de Uniunea Europeană prin proiectul „UE pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii”, precum și de alți parteneri de dezvoltare.
Pentru informații adiționale, accesați www.oda.md
sau contactați Secția Marketing și Comunicare, email: