Comunicate de presă
Soluții inovatoare pentru gestionarea eficientă a apelor uzate
21 noiembrie 2024, Chișinău – Antreprenori din industria alimentară s-au reunit în cadrul unui eveniment organizat de Asociația Națională de Panificație și Morărit în parteneriat cu ODA, pentru a cunoaște soluțiile inovatoare dedicate gestionării eficiente a apelor uzate în ecosistemul de afaceri.
În cadrul primului panel de discuții, Sergiu Iordan, specialist principal al Serviciului de informare și consultare ODA, a prezentat programele gestionate de instituție, inclusiv mecanismele de finanțare a inițiativelor de ecologizare a afacerilor.
Sergiu Iordan a subliniat importanța aplicării principiilor ESG (Mediu, Social, Guvernanță), accentuând necesitatea utilizării responsabile a resurselor naturale și adoptării tehnologiilor moderne pentru epurarea apelor uzate, ca piloni fundamentali ai sustenabilității economice și de mediu.
„Prin intermediul Organizației pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului, statul investește direct în viitorul sustenabil al economiei noastre. Ne concentrăm pe formarea capitalului uman și dezvoltarea infrastructurii ecologice, elemente esențiale pentru progres. Prin cursuri gratuite destinate antreprenorilor și angajaților, oferim cunoștințele și instrumentele necesare pentru elaborarea strategiilor ecologice și îmbunătățirea sistemelor de management de mediu. Totodată, antreprenorii au oportunitatea de a accesa granturi prin Programul de Ecologizare a IMM-urilor, pentru implementarea de practici prietenoase cu mediul înconjurător, consolidând angajamentul comun de a proteja planeta și de a asigura un viitor prosper pentru generațiile viitoare.”, a declarat Sergiu Iordan.
Un alt mecanism eficient este Programul Guvernamental 373, care facilitează accesul la credite avantajoase, inclusiv pentru proiecte de ecologizare a afacerilor.
Programele sprijină antreprenorii în implementarea inițiativelor sustenabile, contribuind la angajamentul Republicii Moldova de a se alinia standardelor europene prin integrarea principiilor ESG (Mediu, Social, Guvernanță) în ecosistemul de afaceri.
În ultimii doi ani, 140 de antreprenori din Republica Moldova au beneficiat de finanțare prin Programul ECO IMM, accesând granturi în valoare totală de peste 32 de milioane de lei, care au generat investiții suplimentare de peste 64 de milioane de lei în economia națională.
Acest program este finanțat de Guvernul Republicii Moldova și Uniunea Europeană, prin intermediul ODA.
Pentru mai multe informații despre Programul de Ecologizare a IMM-urilor și oportunitățile de finanțare disponibile, accesați link-ul: www.oda.md/ecoimm.