10 octombrie 2024, Chișinău- Forumul Industrial Suppliers and Engineering a reunit decidenți guvernamentali, lideri de industrie și reprezentanți ai IMM-urilor pentru a discuta viitorul industriei moldovenești în contextul inovațiilor internaționale și al oportunităților de export. Evenimentul, organizat de Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării în colaborare cu Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului a fost un punct de întâlnire esențial pentru afacerile care caută să se alinieze la cerințele pieței unice europene.

Primul panel al forumului, cu tema Transformarea industriei prin tranziția verde și digitală, a adus în discuție provocările și oportunitățile integrării IMM-urilor în piața europeană. Panelul a fost moderat de Cornel Coșer și a inclus intervenții din partea invitaților speciali:

Viorel Garaz, secretar de stat, Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării, a subliniat importanța tranziției digitale pentru competitivitatea pe piața europeană.

Irina Tolstousov, directoare adjunctă la Agenția de Investiții, a prezentat oportunitățile de atragere a investițiilor externe în industria locală.

Mariana Rufa, Director executiv la Asociația Businessului European, a evidențiat necesitatea sprijinului legislativ pentru integrarea industriei moldovenești în lanțurile valorice europene.

Al doilea panel al forumului a fost dedicat certificărilor internaționale și accesării finanțării pentru a crește competitivitatea IMM-urilor. Moderatorul panelului, Cornel Coșer, a facilitat  discuția dinamică despre importanța alinierii la standardele internaționale, cu intervenții din partea unor experți de renume:

Liliana Buza, expert în certificări internaționale, a explicat beneficiile pe care acestea le aduc în termenii de credibilitate și acces pe piețele externe.

Aurel Casian, Director Executiv al UIPAC- Proiectul Băncii Mondiale de Ameliorare a Competitivității, a discutat modalitățile prin care IMM-urile pot accesa finanțare pentru a implementa certificările necesare.

Vicepreședinta Camerei de Comerț și Industrie a relatat despre pașii pe care antreprenorii din domeniul industriei electronice, trebuie să-i parcurgă pentru a-și putea exporta producția. Natalia Calenic i-a îndemnat pe antreprenorii din Republica Moldova să valorifice măsurile de suport oferite de stat, pentru a ajunge mai ușor pe piețele internațională.

În cadrul panelului de discuții, Elena Maevski, directoarea executivă a Asociației Companiilor din Industria Electronică din Moldova a scos în evidență aportul substanțial al întreprinderilor specializate, la dezvoltarea economică a țării.

„În prezent, în Republica Moldova activează peste 210 companii din industria electronică, cu un număr de peste 14 mii de angajați. Anul trecut, valoarea totală a exporturilor de produse electronice autohtone au atins o valoare de peste jumătate de miliard de lei” a precizat Elena Maevski.

 Acest eveniment are loc cu suportul proiectului „Întreprinderi și Comune Puternice pentru Moldova”, finanțat de Ministerul German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ) și Guvernul Elveției, implementat de GIZ Moldova.